AB Lastik Etiketi Nedir?

13-03-2024 14:13
AB Lastik Etiketi Nedir?

AB lastik etiketi, tüm Avrupa Birliği’nde satılan lastiklerin sahip olduğu bir etikettir. Yeni olan AB lastik etiketleme sistemi 1 Mayıs 2021 tarihi ile gündeme gelmiştir. Daha kapsamlı bilgi sunmak amacı ile seçili lastiklerde bulunur. AB lastik etiketi sistemi ağır hizmet lastiklerini de içerisine kapsamaktadır. Bu etiketler objektif, güvenilir ve kıyaslanabilir bilgiler arz ederek lastiklerin son derece önemli performans kriterlerini yansıtmaktadır. Bu bilgiler arasında yuvarlanma direnci, ıslak yol tutuşu ve dış yuvarlanma gürültüsü yer alır.

AB lastik etiketi sistemi binek otomobillerde, otobüslerde, kamyon ve tır lastiklerinde kullanılır. AB lastik etiket ve piktogramlarını anlamak sürücülere ve filo yöneticilerine daha bilinçli kararlar verme olanağı sunar. Aynı zamanda yol güvenliği, CO2 emisyonları ve daha çok yakıttan tasarruf etme gibi konularda da bilgiler verir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki yakıt tasarrufu ve yol güvenliği AB lastik etiketinden ziyade yolun durumuna, iklim şartlarına ve araç tipine göre değişiklik gösterir.

AB Lastik Etiketinin Özellikleri

AB Lastik etiketleri sürücülerin lastik alırken daha bilinçli olmasına yardımcı olur. Kullanıcıların merak ettiği AB Lastik etiketi özellikleri şu şekildedir;

·         Yakıt verimliliği: AB lastik etiketine sahip lastikler en iyi yakıt ekonomisini ifade eder. Düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler daha az enerji kullanır. Yakıt verimliliğinin CO2 emisyonları üzerinde direkt olarak etkisi vardır.

·         Diş yuvarlanma gürültüsü: Bir lastiğin performansını etkileyen faktörlerden bir tanesi de diş yuvarlanma gürültüsüdür. Düşük gürültülü lastiklerin kullanılması ile çevreye verilecek gürültü kirliliği de azaltılmış olur. AB lastik etiketi de kullanılan lastiğin düşük gürültüye sahip olduğunu gösterir.

·         Islak yol tutuş performansı: Bir lastiğin en önemli güvenlik özelliklerinden bir tanesi de ıslak yol tutuşunun iyi olmasıdır. Islak yol tutuşu maksimum düzeyde olan lastikler daha kısa frenleme sistemine de sahiptir. Yani ıslak zeminde tam fren yapıldığında lastikler kısa sürede durma kabiliyetine sahip olur.

·         Karda yol tutuşu: AB lastik etiketine sahip olan lastikler o lastiğin şiddetli kar yağışına karşı dirayetli olup olmadığını gösterir. Şiddetli kar sembolüne sahip olan lastikler yoğun kar yağışında bile en iyi performansı sergiler.

Yakıt Verimliliği ve Çevresel Etkiler

AB lastik etiketi yakıt verimliliği oldukça yüksektir. Yakıt verimliliği, lastiğin yuvarlanma direncine bağlı olarak A’dan E’ya kadar farklılık gösterir. A sınıfı en yüksek yakıt verimliliğini gösterir ve E sınıfı da en düşük yakıt verimliliğine sahip tekerlek olduğunu gösterir. Bu nedenle yakıttan tasarruf etmek istiyorsanız AB etiketine sahip lastikleri temin etmeniz size avantaj sunar.

AB lastik etiketinin çevreye olan lastiketkisi de oldukça fazladır. Özellikle diş yuvarlanma sesinin az olması çevreye gürültü kirliliği vermez. Bu dahi çevre için etkili bir durumdur. Eğer siz de hem yakıttan tasarruf etmek hem de çevreyi korumak istiyorsanız AB lastik etiketine sahip lastiklerden temin etmelisiniz.

Islak Zeminde Frenleme Performansı

Islak yol tutuşu pek çok araç için ilgi duyulan bir hizmettir. AB lastik etiketi ıslak zeminde frenleme performansı önemli bir durumdur. Islak zeminde ne kadar sabit durabilirse AB Lastikler o kadar dayanıklıdır demektir. Bu da aracın performansını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle AB lastik satın alarak siz de doğru kriterlere göz atabilirsiniz.

Dış Ses Düzeyi ve Rahatlık

AB lastik etiketi yukarıda bahsettiğimiz gibi diş yuvarlanma gürültüsü bakımından daha azdır. Bu da lastiğin dış ses düzeyinde kısıklık olduğunu gösterir. Lastiklerden ne kadar az ses çıkarsa çevre kirliliği o kadar arttırılmış olunur. Ayrıca sürücü de daha rahat ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşar. Lastiklerde gürültü seviyesi A’dan C’ye kadar sınıflandırılır. A en sessiz lastikleri gösterir ve C ise en gürültülü lastikleri temsil eder. Maksimum sessizlikte çalışan lastikler maksimum düzeyde konfor ve rahatlık sunar. AB lastik etiketi sürücülere daha bilinçli olmalarını sağlarken aynı zamanda daha konforlu sürüş deneyimi yaşatır.

Bu nedenle siz de rahat etmek istiyorsanız, yüksek kaliteli lastik kullanmak ve çevreye bir katkıda bulunmak istiyorsanız AB lastik etiketi olan lastikleri tercih edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.