Dört Mevsim Lastik Nedir?

27-12-2021 13:32
Dört Mevsim Lastik Nedir?
Dört mevsim lastikler ılıman iklime sahip, kış mevsimlerinin çok sert geçmediği, çok yoğun kar yağışının olmadığı bölgelerde bütün yıl boyunca 4 mevsim güvenle kullanabileceğiniz oto lastik modelleridir. Bu lastik modelleri özellikle ılıman iklime sahip bölgelerde yaz lastiği ve kış lastiği görevini başarı ile yerine getirdiklerinden dolayı 8 adet lastik yerine 4 adet lastik alma imkanı sundukları için oldukça uygun ve ekonomik lastik çeşitleri arasında gösterilebilir. Bu lastik modelleri özellikle Avrupa ülkelerinde oldukça sık tercih edilmektedir. Son yıllarda ülkemizde başlayan kış lastiği zorunluluğundan kaynaklı olarak tüketiciler artan lastik fiyatlarının etkisi ile daha az maliyetli lastik arayışına girmektedir. 4 mevsim lastikleri ise hem yaz hem kış lastiği almaktan çok daha ekonomik ve uzun vadeli bir çözüm olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır.

Kış lastiği zorunluluğu sebebiyle her 6 ayda bir lastik değiştirmek istemeyen tüketicilerin tercih ettiği bu lastikler ile ilgili en önemli nokta ise lastiğin yanak sembollerinde 3 TEPE KAR logosunun bulunmasıdır. Bu logo almış olduğunuz lastiğin geçerli bir kış sertifikasyonuna sahip olduğunu ve gerçekten kış koşullarında size hatırı sayılır bir yol tutuşu ve performans sağlayacağı anlamına gelir. Bir çok markanın her araca uygun 4 mevsim lastik modelleri uygun fiyatlar ve cazip ödeme koşulları ile lastiksiparis.com adresinde satışa sunulmaktadır. Bu lastik modelleri ile ilgili daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Dört Mevsim Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun yıllar güvenle kullanabileceğiniz bir 4 mevsim lastiği almak istiyorsanız ilk yapmanız gereken bu lastiği hangi koşullarda kullanacağınızı analiz etmektir. Her 4 mevsim lastiği aynı kaliteye sahip değildir. 4 mevsim lastik modellerinin güçlü ve zayıf oldukları yönler vardır. Bazı 4 mevsim lastikleri daha sıcak iklimlerde kullanıma daha uygun iken, bazıları daha sert kışlar için dizayn edilmiştir. Dört mevsim lastiği tercih edecekseniz sizin için doğru olan lastiği seçtiğinizden emin olmalısınız. Kalitesiz 4 mevsim lastikleri uzun ömürlü olmadığı gibi kullanım açısından güvenli değillerdir. Bundan dolayı 4 mevsim lastiğinize karar verirken mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Özellikle kış koşullarına uygun ve yasal mevzuata uygun bir lastik sahibi olmak istiyorsanız 4 Mevsim lastiklerde bulunması zorunlu olan 3 TEPE KAR logosuna mutlaka dikkat edin. Bunun haricinde dikkat etmeniz gereken diğer ayıntılar ise aşağıda listelenmiştir.
 
- Desen Yapısı
- Hamur Kalitesi
- Gürültü Seviyesi
- Yakıt Performansı

Dört Mevsim Lastiklerin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

4 Mevsim lastikler çok farklı hava ve zemin koşulunda sizlere güvenli bir sürüş deneyimi sağlamak için tasarlandıklarından dolayı performans konusunda belli noktalarda sizlere avantaj sağlarken bazı noktalarda ise malesef dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

4 Mevsim Lastiklerin Avantajları


- Dört mevsim lastiklerin diş derinliği yaz lastiklerine oranla daha fazla olduğundan dolayı hafif yağışlı koşullarda zemine daha iyi tutuş sağlarlar.
- Yağış olmadığı durumlarda kış lastiklerine göre yakıt performansı, fren mesafesi ve yol tutuşu daha iyidir.
- Hava sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü durumlarda hamur kalitesi daha iyi olduğu için yaz lastikleri gibi donma yada sertleşme yapmazlar.
- 3 Tepe kar logosu bulunan kış lastiği uyumlu 4 mevsim lastikler sizi her 6 ayda bir lastik değiştirme, depolama ve değiştirme işlemlerinden kurtarmaktadır.

4 Mevsim Lastiklerin Dezavantajları


- Yapıları daha sert ve diş derinlikleri daha fazla olduğu için yoğun kullanımda daha fazla yakıt tüketimine sebep olurlar.
- Yoğun yağış alan bölgelerde yol tutuşu ve fren mesafesi konusunda kış lastikleri kadar iyi performans sergileyemezler.
- Aşırı sıcak bölgelerde yol tutuşu ve fren mesafesi konusunda kış lastikleri kadar iyi performans sergileyemezler.
- Ekonomi sağlamaları için tasarlandıklarından yüksek performanslı sürüş deneyimleri için yeterli değillerdir.

4 Mevsim Lastikler Ne Kadar Kullanılabilir?


Her lastik gibi 4 mevsim lastiklerde 10 yıl raf ömrüne sahiptir ve uygun koşullarda saklandıklarında performanslarından hiçbir şey kaybetmezler. Araca takıldıklarında ise ortalama 40 Bin KM mesafeyi güvenle katedebilirler. 4 Mevsim lastiklerin araç üzerindeki kullanım ömrünü uzatmak için düzenli lastiklerinize düzenli bakım yapmayı ve mümkünse belli aralıklarla lastiklerin araç üzerindeki yerleri değiştirilerek çaprazlama yapılmalı lastiklerde oluşan belli yönlü aşınmalar bütün lastiklere eşit şekilde dağıtılmalıdır.

4 Mevsim Lastik ile Yaz Lastiği ve Kış Lastiği Arasında Ne Fark Vardır?


4 Mevsim lastikler her mevsim koşulunda belli bir düzeyde performans sağlamak için üretildiklerinden yaz ve kış lastiklerine göre ortalama değerlere sahiptirler. Bu sebeple aşırı koşullarda yüksek performans sergileyemezler bu konuda bilmeniz gereken temel bilgiler şunlardır. 

- Ses değerleri ortalama düzeydedir.
- Yakıt tüketimine etkileri ortalama düzeydedir.
- Aşırı iklim koşullarında düşük performans sergilerler

Aracıma 4 Mevsim Lastik Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?


Aracınız için 4 mevsim lastik alırken göz önünde bulundurmanız gereken 2 temel konu vardır. Bunlar alacağınız lastiğin uzun yıllar güvenle size performans sağlaması için temel kriterler olup sürüş güvenliğiniz için oldukça önemlidir.

- Bulunduğunuz bölgenin mevsim koşulları
- Performans konusunda beklentileriniz

Yazımızda bahsettiğimiz gibi 4 mevsim lastikler her mevsim koşulunda ortalama performans değerleri sağlamak için üretilmişlerdir, bu sebeple aşırı sıcak olmayan ve yoğun kar yağışı almayan bölgelerde / şehirlerde yaşıyorsanız bu lastik modellerini kullanmak sizin için uygundur. 

Piyasada En Çok Satılan 4 Mevsim Lastik Modelleri


Goodyear Vector 4Seasons

Dünyanın en önemli lastik üreticilerinden birisi olan Good Year markasının 4 mevsim lastik kategorisindeki en önemli ürünlerinden birisi olan bu model kendi sınıfında üst düzey performansa sahip, uluslararası geçerlilite sertifikalar sahibi çevre dostu bir üründür. Yılın her gününde her koşulda sizlere en iyi performansı sağlayan bu lastik uygun fiyatı ile de tüketici dostu bir ürün olarak öne çıkmaktadır.

Falken EuroAll Season AS210

Japon markası olan falken lastiklerinin Avrupa'daki müşterileri için özel olarak geliştirdiği 4 mevsim lastiği olan EuroAll Season AS210 modeli M+S logosuna sahip, yagışlı havalarda ve kaygan zeminlerde kızaklamayı minimize etmek için geniş tahliye oluklarına sahiptir. Her koşulda yüksek çekiş gücü ve karlı havalarda daha kısa fren mesafesi vaadeden bu model, uygun fiyatı ile tüketicilerin ilgisini çekmektedir.

Michelin CrossClimate+

Fransız lastik üreticisinin yüksek Avrupa standartlarında ürettiği CrossClimate+ modeli 4 mevsim lastikleri alanında bir çok ödül ve sertifikaya sahiptir. Kuru ve ıslak zeminlerde kısa frenleme mesafesi, karlı zeminlerde ise tatminkar çekiş performansı ile bu lastikler uzun ömürlü olmalarıyla da tüketiciler için ayrıca tercih edilmektedirler.

Petlas Multi Action PT565

Yerli lastik üreticimiz Petlas'ın Multi Action PT565 modeli yeni nesil kauçuk teknolojisi ile geliştirilen sırt teknolojisi ile her yol koşulunda güvenli sürüş ve yüksek performans sağlamaktadır. Uygun fiyatı ve yaygın bayi ağı sayesinde satış sonrası garanti sürecinde de sizlerin memnuniyetini sağlamaya devam etmektedir.

Bridgestone WeatherControl A005


Weathercontrol A005 sizlere en iyi performansı sağlamak için özel tasarlanan desenli yapısı ile her koşulda güvenli bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır. Uluslararası geçerliliği olan sertifika ve test belgelerine sahip bu lastik sizler için en iyi tercihlerden birisi olacaktır.

Lassa Multiways


4 mevsim lastik arayanlar için özel olarak geliştirilmiş lassa multivays modeli bu markanın en çok satılan lastiklerinden birisidir. Kuru zeinlerde daha kısa fren mesafesi için geliştirilmiş kauçuk yapısı, karlı ve yağmurlu havalarda daha iyi tutuş için en son tekonoji ile tasarlanmış diş yapısı, uygun fiyatı ve yaygın servis ağı ile mutlaka tercih listenizde olması gereken bir lastiktir.

Pirelli Scorpion Zero All Season


Çoğu rakibine göre daha yüksek performanslı lastikler üreten Pirelli'nin Scorpion Zero All Season modeli ortalamanın üzerinde bir performans bekleyen kullancılar için en iyi seçimlerden birisidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.