Gizli Buzlanma Nedir? Nasıl Anlaşılır?

04-01-2023 15:56
Gizli Buzlanma Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Gizli buzlanma nedir?” sorusu genel olarak araç sürücüleri tarafından merak edilir. Konuyla ilgili detayları öğrenmek için hemen içeriğimizi okuyun!

Aracınızı güvenli bir şekilde sürmek için kış aylarında dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Bunlardan biri, gizli buzlanmadır. Güvenilir biçimde aracınızı sürmek için bu kavrama dikkat etmelisiniz. Peki, gizli buzlanma nedir? İçeriğimizde size konuyla ilgili daha detaylı bilgi vereceğiz.

Gizli buzlanma, tehlikeli bir yol durumunu ifade eder. Kar yağışından dolayı önlem alsanız bile daha fazla dikkat etmeniz gereken bir durum olduğunu söylemeliyiz. Öyleyse, gizli buzlanma nedir? İçeriğimize başlayarak bunu ve diğer birçok ayrıntıyı öğrenebilirsiniz.

Gizli Buzlanma Nedir?


Kar yağışı başladıktan sonra bir buzlanma yaşanacağı herkes tarafından bilinir. Ancak gizli buzlanma, çok daha tehlikeli bir durumdur. Genel olarak kar veya yağmur yağışından sonra sıcaklığın ani bir şekilde düşmesi sonucu oluşmaktadır. Gözle görünmediğinden dolayı “gizli buzlanma” olarak ifade edilir. Özellikle köprüler ve viyadüklerde gizli buzlanma olayı sık sık yaşanır.

Gözle görülmediği için sürücüler için büyük bir risk yaratır. Ekip görevlileri gizli buzlanmanın yaşandığı bölgelere tabelalar koyar. Bu durumda sürücülerin çok daha dikkatli olması beklenir. Aksi takdirde kazanın kaçınılmaz olduğunu söylemeliyiz. Can ve mal kaybı riskini en aza indirmek için bu konuda kesinlikle dikkat etmelisiniz.

Gizli buzlanmanın olduğu yerlerde gizli buzlanma işareti yoksa durumu anlamak tamamen sizin hissiyatınıza bağlıdır. Örneğin, sileceklerin çalışmaması gizli buzlanmanın bir habercisidir. Genellikle gece geç saatlerde ve sabahın ilk ışıklarında yaşanan bir durumdur. Böyle bir zamanda arabanızla yola çıkacaksanız, sileceklerinizi kontrol etmelisiniz. Gizli buzlanmanın olup olmadığı konusunda bu sayede bir ön bilgi alma şansınız vardır.

Gizli Buzlanma İşareti Nasıldır?


Aracınızla yola çıktıktan sonra belirli yerlerde
gizli buzlanma levhası görebilirsiniz. Bu levha, T37 olarak da geçmektedir. Genel olarak bir kar tanesini andırır. Yolda gizli buzlanmanın olduğuna işaret eder. Çoğu zaman köprü ve viyadüklerde sık sık karşınıza çıkar. Gördüğünüz zaman aracınızı sürerken çeşitli önlemler almanız gerekir.



Gizli Buzlanma İşareti Anlamı Nedir?

Trafikte her levha size önemli bilgiler verir. Özellikle kış aylarında dikkat etmeniz gereken levhalardan biri gizli buzlanma ile ilgilidir. Gizli buzlanma işareti anlamı, olası bir buzlanma durumunu ifade eder. Sizi uyarmak için gizli buzlanmanın yaşanabileceği alanlara yerleştirilir. Ardından dikkatle aracınızı kullanarak bu durumdan sorunsuz bir şekilde kurtulmanız mümkündür.

Gizli Buzlanma Levhası Görünce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazımızın bu başlığına kadar “Gizli buzlanma nedir?” konusunu ve işareti öğrendiniz. Peki, bu işareti gördüğünüz zaman ne yapmanız gerekiyor? İlk olarak kesinlikle aracınızı sürerken dikkat etmelisiniz ve trafik kurallarına uygun davranmalısınız. Diğer önemsemeniz gereken durumları ise aşağıdaki listemizde görebilirsiniz:

  • Yol çok kaygan olduğundan dolayı kesinlikle sert fren yapmamalısınız. Ne kadar mesafe uzun olursa olsun bu önerilmez. Buzlanmadan dolayı aracınız, kayabilir, dönebilir.

  • Diğer sürücülerle olan takip mesafesini arttırmalısınız. Bu sayede bir kaza tehlikesini en aza indirmeniz mümkündür.

  • Sileceklerinizi mutlaka kontrol etmelisiniz.

Yukarıdakilere dikkat ettiğiniz takdirde gizli buzlanma esnasında bir sorun olmasına engel olabilirsiniz. Peki, gizli buzlanma kaç derecede olur? Gelin hep birlikte bu konuya bakalım.

Gizli Buzlanma Kaç Derecede Olur?

Genel olarak gizli buzlanma, 0 ila -10 derece arasında meydana gelir. Yağan yağmur veya kar suları bu derecelerde donar. Ardından gözle görülmeyecek bir şekilde yolda buzlanma oluşur. Yapısı, saydam ve ince bir şekildedir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.