Lastik Bekleme ve Raf Ömrü Ne Kadardır?

13-03-2024 14:17
Lastik Bekleme ve Raf Ömrü Ne Kadardır?

Lastik bekleme ve raf ömrü süresi uluslararası tüm kuruluşların tartışma gösterdiği bir konudur ve henüz net bir açıklama getirilememiştir. Lastikler araçların yolda en iyi şekilde gidebilmeleri için çeşitli kimyasal ve doğal malzemelerin bir araya getirilmesi ile üretilir. Üretim işlemleri esnasında lastiğe ilgili performansların yerine getirilmesi için normal ve uygun koşullarda saklanması durumunda en üst düzeyde performansını yerine getirir.

Lastiğin bekleme ve raf ömrü konusunda lastiğin kullanıldığı araç tipi, kullanım durumu, çevre koşulları ve iklim şartları büyük etkendir. Lastik eğer depoda saklanıyorsa deponun havalandırılma durumu ve nem oranı lastiğin kullanım süresi açısından son derece önemlidir. Kullanım ve depolama koşullarının farklı olması dolayısı ile yalnızca lastik üretim tarihine bakarak raf ömrünün belirlenmesi yanlış olur. Genel olarak lastikler 10 yılını doldurduysa, gözle görülür şekil bozukluğuna sahip olsun ya da olmasın lastiğin değiştirilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse lastik 2 yıl önce üretilmiş ve uygun depolama koşullarında saklandıysa 8 9 yıl daha kullanılabilir demektir.

Lastik Raf Ömrü Nedir?

Lastik raf ömrü lastiğin ortalama bekleme süresini gösterir. Yasal olarak bir lastiğin raf ömrü 10 yıldır. Kullanılmış olsa da olmasa da üretim tarihi itibari ile 10 yıl durduğu zaman kullanım ömrü veya raf ömrü bitmiş olur. Lastiği değiştirmek için raf ömrünün yanı sıra kullanım süresinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Aracın kullanım durumu ve çevre koşulları göz önünde bulundurulduğunda ortalama 5 yıl içinde ya da 50 bin kilometre dolduğu zaman lastik raf ömrünü doldurmuş olur. Bu nedenle yeni lastik araca takıldıktan 5 yıl sonra gerekli kontrollerin yapılması ve en ufak bir şüphede lastiğin değiştirilmesi gerekir.

Yasal olarak lastiğin raf ömrü daha çok diş derinliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Lastik diş derinliği ortalama 1.6 mm’nin altına indiği zaman raf ömrü bitmiş olur. Günümüz teknolojisi sayesinde diş derinliği yasal sınıra inene kadar kullanılabilen lastik türleri bulunur. Siz de lastiğinizin raf ömrü dolduğu zaman mutlaka lastiğinizi değiştirmelisiniz.

 Lastiklerin Depolanması ve Bekleme Süresi

Lastiklerin depolanması en uygun koşullarda yapılmalıdır. Mümkün olduğunca rutubet oluşturmayan, gün içinde sık sık havalandırılan ya da otomatik havalandırma sistemine sahip depolarda istiflenmelidir. Lastikleri depolarken olabildiğince yan yatırarak değil de lastikler yanlara bakacak şekilde dizayn etmek onların düşüp tehlikelere sebebiyet vermemesi açısından daha iyidir.

Lastiklerin depolarda bekleme süresi de pek çok araç kullanıcısı tarafından merak edilir. Lastiklerinizi uygun koşullarda beklettiğinizden eminseniz 8-10 yıl boyunca depolayabilirsiniz. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi lastikler kullanılsın ya da kullanılmasın 10 yılı tamamlamalarının ardından mutlaka yenilenmelidir. Yine de uygun koşullarda depolandığından, lastikte bir kusur bulunmadığından ve performansını yeterince yerine getirdiğinden eminseniz 10 yıldan daha uzun süredir kullanabilirsiniz.

Lastikler 10 yaşını doldurduktan sonra her ne kadar sapasağlam gibi görünse de artık esnekliklerini kaybetmeye başlarlar. Lastik içindeki hava basıncı, aracın ağırlığı ile birleşince daha da çok sıkışır. Özellikle yüksek hızla ilerlerken daha esnek lastiklere ihtiyaç duyulur. Esnekliğini kaybetmiş lastikler de yüksek hız yapılması durumunda büyük tehlikelere yol açabilir. Bu nedenle 10 yıldan daha fazla süre önce üretilmiş lastiklerin kullanılmaması önerilir.

 Lastik Bakımı ve Raf Ömrü Uzatma Yolları

Lastik bakımı ve raf ömrü uzatma yolları şöyle gösterilebilir;

·         Lastiklerinizi günlük olarak incelemeniz alacağınız ilk tedbirlerden biridir.

·         Yedek lastikler de olsa lastiklerin basıncını sürekli takip etmelisiniz. Böylece acil durum olduğunda lastiğin sağlam olduğundan emin olabilirsiniz.

·         Lastiklerin basınç ölçüsünü sabah saatlerinde yapmalısınız. Çünkü çalışmayan ve soğumuş lastiğin basıncı en doğru göstergedir.

·         Düzenli bir şekilde lastikte aşınma olmadığına dikkat edin. Özellikle lastiğin sırt bölümünde daha yoğun aşınma görülebilir. Aşınma olan lastik her an yolda bırakmak için meyillidir. Bu nedenle bu konuya özellikle dikkat etmelisiniz.

·         Lastiğinizin diş derinliğini muhakkak sıklıkla kontrol etmelisiniz. Eğer diş derinliği 1.6 mm altına düştüyse mutlaka lastiğinizi değiştirmelisiniz.

·         Aracınıza maksimumdan daha fazla yük bindirmemeye özen göstermelisiniz.

Bu kriterlere dikkat ederek lastik ömrünü uzatabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.