Lastik Seçim Kılavuzu: Sürüş Tipinize En Uygun Lastiği Bulma

21-03-2024 17:11
Lastik Seçim Kılavuzu: Sürüş Tipinize En Uygun Lastiği Bulma

Lastik çok uzun yıllardan bu yana beri kullanıcıların hayatında yer alan önemli ürünlerden biridir. Kullanılan birçok farklı özelliğe sahip araç vardır. Kullanıcıların araç  türüne uygun olarak üretilen farklı lastik modelleri vardır. Lastik modelleri kullanıcıların günlük yaşantısını büyük oranda pratikleştirir. Birçok farklı şarta uygun olarak lastik üretimi yapan markalar her türlü hava şartına uygun lastik modelleri olmasına dikkat ederler. Bunun sonucu olarakta farklı şartlarda bulunan kullanıcıların beğenisini kazanırlar. Lastikler ilk üretiminden bugüne kadar son derece gelişme göstermiştir.

L Üretilen lastiklerde yüksek mühendislik ürünler ve yüksek teknolojiler tercih edilerek başarılı lastik modellerini kullanıcıların beğenisine sunulmuştur. Özellikle son yıllarda araba kullanımının daha da yaygınlaşması ile lastik ihtiyacı da artış göstermeye başlamıştır. Ayrıca artık çoğu iş alanında özel araçlar tercih edildiği için özel lastik modelleri de vardır. Teknolojinin her geçen gün değişmesine bağlı olarak kullanıcıların günlük hayatta ihtiyaç duyduğu lastik sayısı da  doğal olarak değişmiştir.

Lastik Seçiminin Önemi

Lastik almayı düşünen kullanıcılar alışveriş sırasında bazı detaylara dikkat ederse çok daha doğru bir alışveriş yapabilir. Dikkat edilmesi gereken ilk husus kullanıcının aracına göre bir lastik tercih etmesidir. Lastik markaları birbirinden değişik modellerdeki araçlar için değişik lastik modelleri üretir. Kullanıcı bu lastik modellerinden kendi aracına uyacak olan modeli tercih etmeye dikkat etmelidir. Örneğin 4x4 aracı olan bir kullanıcı herhangi bir markanın  4x4 araçlar için üretmiş olduğu lastik modellerini incelemelidir. Buna ilave olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise lastiğin hangi model olduğudur. Genel olarak ı her koşul için farklı modellerde lastik üretimi yapılır.

Örneğin kullanıcı buzlanmanın dört mevsim yaşandığı, çok soğuk bir bölgede yaşıyor ise aracına alacağı lastik 4 mevsim kullanılabilen lastik modellerinden olmalıdır. Çünkü kullanıcı yolda ne zaman buzlanma olacağını tahmin edemezse diğer lastiklerin yola tutunma kabiliyeti her mevsim kullanılabilen lastiklere kıyasla çok daha az olduğundan dolayı problem yaşayabilir. Bu nedenle kullanıcı genel olarak araba kullandığı bölgenin mevsimine ideal olacak bir lastik almayı tercih etmelidir. Lastik alışverişinde bulunan kullanıcı satın alacağı lastiğin aracının boyutlarına uyacağından  emin olmalıdır.

Taban genişliği, jant ölçüsü, yanak yüksekliği, gibi bilgileri görmek için online alışveriş sitesinde ürün bilgileri kısmına göz atabilirsiniz. Kullanıcı aracına uyacak boyutları bilmek için de araç yük kapasitesi ve lastik ölçüleri bilgilerinin yer aldığı tablolara bakabilir. Lastiklerde ki hız seviyesi de çok önemli faktörlerden biridir. Lastik hız derecesi bir lastikte olabilecek maksimum hızı gösterir.

Sürüş Tipinizi Tanımlama

Sürüş Asistanı Sistemleri sürücünün yolculuğu boyunca konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşaması için geliştirilen ileri düzeyde güvenlik ve destek sistemidir. Muhtemel kaza durumlarını ilk başta farkedip devreye giren sürüş asistanı sistemi, ciddi kazalar ve can kayıplarının önüne geçer. Otonom sürüşün temelini meydana getiren sürüş asistanı sistemleri son yıllarda çoğu otomobil üreticisi tarafından e bir ücret talep edilmeden standart bir şekilde sunulur. Siz de sürüş tipinizi tanımlayarak lastik seçimi yapabilirsiniz.

Lastik Türleri Ve Özellikleri

Lastik modelleri koşullara ve farklı araç modellerine göre değişik şekilde üretilir. Her lastik modeli ve markasının birbirinden farklı özellikler mevcuttur. Kullanıcılar bu özellikleri inceleyip kendi araçları için en uygun lastiği tercih edebilir. Genel otomobil lastiklerinin ilk ve en çok tercih edilen modelleri; Michelin, Continental, Bridgestone, , Goodyear, Hankook, Pirelli, Yokohama ve Dunlop markalarına aittir. Bu ürünler standart binek araçlar için kullanılır. Bu lastik modelleri güvenli bir sürüş yaşamak isteyenlere özel olarak tasarlanır. Kullanıcı aracı ile yüksek hız yapsa bile bu modeldeki lastikler normal lastiklere göre daha güvenlidir.

Özel bir şekilde tasarlanan lastik profili, yüksek hızlarda bile direksiyon hakimiyetini kaybetmeyerek, iyi bir performans deneyimi yaşatır. Sırtında olan karışım sayesinde ıslak ve kuru zeminde ve dönüşlerde yola en iyi şekilde tutunur. Aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlar ve son derece uzun ömürlüdür. Kaliteli lastik türleri çoklu kauçuk üretimine sahip olan sırt kısmından dolayı yola güvenli bir şekilde tutunur. Bu modele yerleştirilmiş olan orta yoğunluktaki lameller ıslak zemine daha çabuk tutunur ve fren mesafesi sunar. Aynı zamanda asimetrik biçimde hazırlanan sırt desenlerii manevra kabiliyetini arttırır. Yan oluklarından dolayı su ve kar tahliyesi  kolaylaşır.

Lastik Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Özellikler

Araba lastiği seçmek sanıldığından daha zor ve özen isteyen bir iştir. Çünkü lastikler, araçların daha çok güvenlik konusunda kilit noktasıdır. Aracın yol tutuşu ve fren mesafesini önemli ölçüde etkileyen özelliklere sahiptir. Bu nedenle belli kriterleri göz önünde bulundurup araba lastiği markaları arasından hem bütçe hem de teknik açıdan aracınız için uygun en iyi araba lastiği markasını belirlemeniz gerekir. Bir lastik bayisine gitmeden önce ilk olarak bazı kriterleri incelemeniz, seçim esnasında işinizi kolaylaştıracaktır.

Her lastiğin yan kısımlarında farklı özelliklerini belirten yazı, rakam yer alır. Lastik genişliği, en-boy, lastiğin çapı, yük miktarı, hız limiti ve üretim tarihi hem kendi aracınıza takılı olan lastikte hem de yeni satın almak istediğiniz modelde dikkat etmeniz gereken bazı özelliklerdir. Bunun haricinde aracınızı hangi amaçla kullanacağınızı da belirtmeniz önemlidir. Eğer ağır yük taşıyacaksanız, doğru yük sınıfında olan bir lastiği seçmeli, lastiğin yük değerini kontrol ederek, aracın fabrika çıkışındaki lastiklerde belirlenen hız indeksini de dikkate almanız gerekir. Doğru Lastik seçimi ile yakıt verimliliğiniz de artış gösterecektir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.