Lastikler ve Sürüş Güvenliği için Bilinmesi Gerekenler

21-03-2024 17:13
Lastikler ve Sürüş Güvenliği için Bilinmesi Gerekenler

Oto lastik kullanımlarında yıpranma ve deforme olma süreçleri meydana gelmektedir. Bu durumlar çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlardan bazıları yol durumlar, yolun engebeli olması, yapım aşamasında olması, taşlı ya da kumlu eski yollar olması gibi süreçler en çok etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Yol durumu haricinde ise iklim koşulları etki eden diğer önemli bir faktördür. Araç lastikleri yazlık ve kışlık olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık lastikler yaz aylarının getirdiği sıcaklık ve süreçlere uygun olarak özellikte tasarlanarak üretilmiş olup kış lastikleri ise kış mevsiminin getirdiği soğuk, buzlu yollar, yağmurlu ve karlı kava koşullarına uyum sağlayabilecek niteliklerde geliştirilmiştir.

Sürüşlerin güvenli olabilmesi açısından mevsimsel lastik kontrol ve değişim süreçlerine oldukça önem verilmesi gerekmektedir. Kış mevsiminde kış lastiği kullanımı ve yaz mevsiminde ise yaz lastiği kullanımı hem güvenlik açısından hem de sürüş performans kalitesi açısından önem taşımaktadır. Örneğin yaz aylarında kış lastiği kullanımının devam etmesi sürüş kalitesini ve araç performansını düşürmektedir. Aynı zamanda yasa gereği de lastik değişimlerinin yapılması gerekmektedir.

Lastiklerin Sürüş Güvenliği Üzerindeki Kritik Rolü

Lastikler araçlarımızın denge noktasıdır. Araç iç ekipman ve motor özelliklerinin yanında en çok dikkat edilmesi gereken ekipman ise lastiklerdir. Lastikler güvenli bir sürüşün ve yüksek araç performansının kapısını açmaktadır.  Yolculuk esnasında lastiklerdeki denge ve kontrol kaza riskini azaltarak güvenli ve emniyetli bir sürüş deneyimini de beraberinde getirmektedir. 

Lastik seçimlerinin doğru bir şekilde yapılması oldukça kritik bir konudur. Lastik seçimlerinde dikkat etmemiz gereken faktörlerden bir tanesi araç tipine uygun lastik seçilmesidir. Araç lastikleri araç tipleri ve araç ağırlığı baz alınarak uygunluğu ile birlikte seçilmelidir. Doğru bir lastik seçimi sonrasında ise dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve zamanında değiştirilmesidir. Lastik ömürleri alınıldığında belirtilir ancak kullanım koşullarına göre kullanım süreleri de değişkenlik gösterebilmektedir.

Tüm bu ve diğer etmenlere dikkat edilmesi sürüş deneyimlerinizde güvelik açışından olmazsa olmaz durumları beraberinde getirmektedir. Lastiklerin doğru seçilmiş ve düzenli kontrollerinin yapılması ile birlikte sürüş güvenliğini de beraberinde getirecektir. 

 

Lastik Basıncının Önemi ve Kontrolü

Lastik basıncı kavramı, lastikler içerisinde yer alan hava durumunu belirten bir kavramdır. Lastiklerde yeteri kadar hava olmaması ya da fazla hava durumunun olması halinde lastik basıncı kaynaklı olarak lastikler zarar görerek, araç sürüş kalitesi ve güvenliği de bu durumdan etkilenmektedir. Lastik basıncının doğru ayarda olması halinde sürüş güvenliği ve sürüş deneyimi eşsiz konuma gelmektedir. Lastik basının az olması yani lastiklerdeki hava durumunun yeterli olmaması halinde lastiklerde patlama, ezilme ve farklı sorunlar meydana gelerek lastik ömrünü kısaltabilmektedir. Aynı durum lastik basıncının fazla olması ya da lastiklerdeki hava durumunun fazla olması halinde de yaşanmaktadır. Lastiklerde erken yıpranma, yırtılma ve aşınma durumları ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle lastik basınç değerlerinin doğru ayarda olması oldukça önemlidir.

Lastik Aşınma İşaretleri ve Değişim Zamanı

Lastikler, kenarları ve orta yüzeyleri düz olacak şekilde tasarlanmıştır ancak aşınmalar olması halinde dış kenarlarda öncelikli olarak aşınma meydana gelir ve yan yüzeler yuvarlak konuma gelir. Aşınmanın ilk işareti olarak lastikler üzerinde bir yuvarlak olma durumu var mıdır o durum kontrol edilmelidir. Ardından lastik yüzeyi üzerinde yıpranma ve aşınma durumları da kontrol edilmelidir. Bu duruma neden olan başlıca faktör lastik basıncının fazla ya da az olmasından kaynaklanmaktadır. Böyle bir durum ile karşılaşmamak ya da süreci geciktirmek adına lastik basıncına dikkat edilmesi ve düzenli olarak kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Lastiğin ömrü bu durumlar kaynaklı olarak kısalmaktadır. İlgili durumlar meydana gelmesi halinde hemen kontrol için girilmeli ve onarım mümkün olmaması halinde sürüş güvenliği açısından lastik değişim sürecine girilmelidir.

Sürüş Güvenliği için Lastik Teknolojileri

Güvenilir bir sürüş deneyimi yaşanabilmesi için ilk dikkat edilmesi gereken konu lastik seçimi konudur. Doğru lastik seçimi yapılırken lastiğin özelliklerine ise oldukça dikkat edilmelidir. Lastik seçimi esnasında geniş bir araştırma sürecini de beraberinde getirmektedir. Doğru lastik seçimi hayat kurtarmaktadır. Lastiklerdeki özellikler son dönemlerde gelişen teknolojiler ile birlikte gelişmiştir.  Lastiklerin iklim sürecine uyumlu olması önemli olan diğer bir konudur.

Dört mevsim uygunluk sağlayan lastikler son teknoloji ile birlikte hayatı kolaylaştırmaktadır. Dört mevsim kullanılabilir olan lastik seçimi yapılması halinde yaz ve kış aylarında lastik değiştirme sorununu da ortadan kaldırmakta olup ekonomik açıdan da olumlu yönde etki yaratacağı görülmektedir. Diğer lastik türlerine göre daha uzun ömürlü son teknolojik lastikler seçilmesi halinde ise sürüşlerinizde kalite ve güvenin kolaylıkla farkına varacak, aynı zamanda ekonomik olarak da rahatlama yaşayacaksınız. Yolculuğunuz esnasında lastik seslerinden rahatsız olan sürücüler için ise son teknolojiye sahip lastiklerde sessizlik özellikleri en çok tercih sebebi arasındadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.