Mevsim Değişikliğinde Lastik Değişimi: Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

21-03-2024 16:58
Mevsim Değişikliğinde Lastik Değişimi: Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Araç lastiklerini değiştirme işlemi; aracın güvenliği ve sürüş kalitesi açısından oldukça önemli bir süreçtir. Araç lastiği kullanımlarında yolların durumu; taşlı, tümsekli, kumlu ya da henüz yapım aşamasında olan yollar gibi araç lastiklerine etki edebilecek süreçlerden bazılarıdır. Yol durumları araçların lastiklerinin sürekli temas etmesi nedeni ile yıpranma süreçlerini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Bunların haricinde kullanım süresi, hava koşullarına bağlı olarak da lastiklerde yıpranmalar ve aşınmalar oldukça sık görülen faktörlerden bazılarıdır.

Araç kullanımlarında güvenli bir şekilde sürüş deneyimine devam edebilmek için sürüş performansını arttırmak adına da aynı zamanda lastik değişiminin önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle düzenli aralıklarla lastiklerin kontrol edilmesi elzem bir durumdur. Düzenli olarak lastik kontrolleri araç sahiplerinin daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasını beraberinde getirmektedir. Lastiklerinin yıpranması, zarar görmesi ve mevsimsel olarak değişim zamanlarını etkileyen en büyük faktörlerden bir tanesi ise iklim koşullarıdır. İklim koşulları mevsim değişikliklerine bağlı olarak oluşmasıyla birlikte lastik değişimini zorunlu hale getirebilmektedir.

 

 Mevsim Değişikliklerinin Lastikler Üzerindeki Etkisi

 Mevsim değişikliğiyle birlikte değişen iklim ve hava koşulları lastikleri en çok etkileyen faktörler arasında başta gelmektedir yaz aylarının vermiş olduğu sıcaklık ile birlikte asfaltlar ve yollar normalden daha fazla ısınmaya maruz kalabilmektedirler. Bu ısınmaları birlikte yollarda giden araçların lastikleri ısı kaynakla aşınma ve erimeleri maruz kalabilmektedir. Isıya dayanıklı yaz lastiği tercihleri araç sürüşlerinde güvenilirlik ve aynı zamanda araç performansını da artırarak verimli bir sürüş deneyimi haline getirebilmektedir tüm faktörlerden en başta gelen konu hava koşullarıdır bu hava koşulları örneğin kış aylarında kar, buz, yağış gibi durumlarda lastiği İlgili koşullara karşı korumaktadır ilgili durumlara karşı korumaktadır.

Yaz aylarında ise yaz lastikleri tercih etmeniz halinde aşırı sıcak havalardan kaynaklanan rast lastik erimesi sorunlarını en aza indirmiş olacaktır. Tüm bu süreçlerin yanında yasal düzenlemeler gereği de yıl içerisinde mevsim koşullarına bağlı olarak lastik değişimi yapılması zorunludur. Yaz ayları ve kış ayları için yaz ve kış lastikleri üretimi mevcut olup yasal düzenleme gereği ise yaz lastiği ve kış lastiği olarak lastik değişiminin yapılması zorunlu tutulmuştu. Mevsime uygun lastik kullanımı trafik kuralları ve sürüş güvenliği açısından da önemli bir rol oynamaktadır lastiklerin mevsime uygun kullanımı aracın performansını da etkilemesinin yanında yakıt tasarrufunu da beraberinde getirmektedir.

 Yaz Lastiklerine Geçiş: Ne Zaman ve Neden?

Özellikle bazı bölgelerde yaz aylarında olası sıcaklıktan daha yüksek sıcaklıklar meydana gelmektedir. Ve bu durumlarla birlikte haberlerde de görüldüğü üzere asfaltlar ve yollar normalden daha fazla bir ısınmaya maruz kalabilmektedirler. Bu süreçlerde araç lastikleri en çok yola temas eden etmen olması nedeniyle yaz lastikleri olarak değiştirilmesi ve ilgili hava koşullarına uygun kullanımlarda kullanıma devam edilmesi ise oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Yaz aylarına geçiş sürecinde en erken la yaz lastiği geçiş tarihi 1 Nisan olarak belirtilmiştir ancak bu süreçlerde bulunulan bölge ve yörenin iklim ve hava koşullarına bağlı olarak Nisan ile Mayıs ayları sürecinde de değişkenlik gösterebilmektedir.

 Kış Lastiklerine Geçiş: Zamanlaması ve Avantajları

 Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da etki eden hava koşulları kaynaklı olarak buz oluşumu, yollarda gizli buzlanma durumu, aşırı yağış ve kar gibi bazı hava koşulları durumlarıyla karşılaşılabilmektedir. Bu gibi durumlarda kış lastiği kullanılması halinde gizli buzlanma kaynaklı olarak araçlara da kayma, kaza durumları görülebilmektedir. Ancak kış lastiği kullanımı olması durumunda bu tarz olumsuzluklara karşı önlem almış olunmaktadır. Karlı ya da buzlu bir yolda giderken endişe duymanıza gerek kalmadan güvenilir bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz.

 Kış lastikleri yasaya göre en geç 1 Aralık tarihine kadar takılması gerektiği belirtilmektedir. Genel olarak ekim ile Kasım ayları arasında dur kış lastiği takım süreçlerinin tamamlanması önerilmektedir. Ancak bazı bölgelerde kışın yoğun yaşanmaması nedeniyle ekim, kasım ayları içerisinde yapılmaması halinde ise 1 Aralık en ileri tarih olarak değiştirilme süreci için belirlenen yasa gereği tarih olarak iletilmektedir. İlgili yasada 1 Aralık - 1 Nisan süreci kış lastiği kullanım süreci olarak belirtilmektedir.

 Dört Mevsim Lastikleri: Avantajlar ve Sınırlılıklar

 Dört mevsim lastikleri çok fazla tercih edilen bir lastik türüdür. İlgili lastikler yaz ve kış lastik değişim sürecinden kurtarmaktadır. Yaz ve kış lastiklerine oranla Dört mevsim lastiklerinin ömürleri daha uzun sürelidir. Aynı zamanda çok ekonomik bir ürün olması kaynaklı olarak da tercih edilme süreçleri oldukça fazladır hem oldukça yoğun sıcaklar esnasında hem de aşırı yağışlı buzlu ve çok soğuk havalarda da etkin koruma sağlamasıyla etkin bir kullanımı beraberinde getirir. Dört mevsim lastikleri adından da anlaşılacağı üzere farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilen özellikte özenle üretilmiş lastik çeşididir. Sessiz bir sürüş deneyimi sağlamasıyla birlikte oldukça avantajlı ve pratik bir üründür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.