Yaz Lastiği Nasıl Anlaşılır?

13-03-2024 15:39
Yaz Lastiği Nasıl Anlaşılır?

Yaz lastiği modellerinde lastiğin üzerinde yer alan bloklar kışlık lastiğe kıyasla daha çok kalındır. Kış lastiğinde bulunan kılcal kanallar karlı ve ıslak bir yolda tutunmayı sağlar. Yaz lastiğinde ise bu kanallar daha kalın ve daha kısadır. Böyle bir durum sonucunda yazlık ve kışlık lastikleri ayırt edebilmek mümkündür. Yazlık lastikleri ortalama olarak 7 derecenin üzerine çıkan mevsim şartlarında kullanmak daha doğru olur. Sürtünme durumunun az olduğu yazlık lastiklerin genellikle yağışlı havalarda ve karlı yollarda kayma ihtimali çok daha fazladır.

Yaz Lastiklerinin Tasarım ve Yapısal Özellikleri

Yazlık lastiklerin diğer lastik çeşitlerinden ayırt edici en önemli özelliği kış mevsimi haricinde tüm mevsimlerde kullanılabilir olmasıdır. Elverişli bir hava için özel olarak tasarlanıp üretilen yaz lastikleri, bazı noktada dört mevsim lastik tipleri ile aynı özelliğe sahiptir. Yazlık lastiklerin ön plana çıkan en önemli özelliklerinden birisi hızlı ve atık bir performans sergilemesidir. Bunun yanı sıra yol tutuşuna sahip olduğu için hızlı ve keskin bir şekilde viraj almaya yardımcıdır. Aynı zamanda 4 mevsim lastiklerine göre ıslak zemin üzerinde daha iyi yol tutuşu sağlarlar. Diğer lastik çeşitlerine göre yazlık lastikler, daha kısa ve kalın bloklara sahiptir. Uzunlamasına kanallar yapısı gereği vardır. Bu yapısından dolayı bu lastikleri buz tutmuş bir yolda ve karlı zeminde kullanmak mümkün değildir. Yazlık lastiklerin özellikleri günümüzde gelişen teknoloji sonucunda bir hayli çeşitli hale gelmiştir. Bazı önemli kriterler lastik üreticileri için Katalog ’da içerisinde yer almaktadır. Bu kriterler ise su şekildedir;

·         Yakıt verimliliği sağlaması

·         Islak zemin üzerinde yol tutuşu

·         Lastik tarafında geliştirilen ses seviye durumu

·         Jant koruma seviyesi

·         Run on flat ( patlamayan) lastik çeşididir.

Yaz Lastiklerinin Desen Özellikleri

Lastikler otomobiller için vazgeçilmez bir parçadır. Aracın yol tutuşuna yardımcı olan lastik desenleri lastik belirleme konusunda yardımcı olur. Her ne kadar iyi bir araca sahip olsanız da lastikleriniz kötüyse iyi bir duruş gerçekleştirmeniz mümkün olmaz. Lastikler yuvarlanma direnci, yakıt tasarrufu, yağışlı havada tutunma, fren mesafesi, akustik konfor ve plastik konfor gibi özellikler ile üretilir.

·         Simetrik Desen Lastikler

En çok karşılaşılan lastik desenlerinden birisi de simetrik desen lastiklerdir. Yön verilmemiş ileri ya da geri gitmesinde zarar teşkil etmeyen lastiklerdir. Bu lastikler sağlam yol tutuşu, az gurultu, gidiş sırasında yoğun istikrar ve sürüş pürüzsüzlüğü imkanı sunar.

·         Tek Yönlü Desen Lastikler

Bu lastik türlerinin deseni daha çok ok' benzer. Bu desene sahip olmalarının sebebi yalnızca tek bir yöne gitme eğitiminden kaynaklanır. Tekerleğin hangi yöne döneceği lastik üzerinde belirtilmiş olur. Bu lastik tipleri özellikle kızaklama esnasında güvenli bir sürüş imkanı sunar.

·         Asimetrik Desenli Lastikler

Asimetrik desenli lastikler, genellikle iki farklı modele sahiptir. Her bir tekerlek farklı yönde kullanılması için çeşitli yarar sağlar. Performans odaklı bir lastiktir. Virajlarda bu lastikler kuru yüzeylerde üst düzey bir kavrama imkanı sunar.

Yaz Lastiklerinin Yanak Bilgiler

Aracınız için doğru bir lastik seçimi yapmak istiyorsanız, yaz lastik üzerinde bulunan işaret ve rakamların ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. Aracınızın fabrika çıkışı, orijinal lastiğine göre üzerinde yer alan rakam ve işaretleri dikkate alarak bir lastik alabilirsiniz. Lastik genişliği bir yanaktan diğer yanağa olan genişliği ifade eder. Milimetre olarak yazılır. En boy oranı ise, araç lastiğinizin eninin boyuna olan oranıdır. Lastik yanağında bulunan rakamlar lastiğin eninin, boyuna olan oranı gösterir. Lastik çapı, araç lastiğinizin inç olarak yüksekliğidir. Yük endeksi, lastik çap bilgisinin yanında bulunan aracın en fazla taşıyabileceği yükü belirtir. Hız limiti, bağlansın yapılmış olan bakımlı bir aracın bilginin belirtildiği lastiklerle yapabileceği hızı gösterir. Lastik çekici, lastiğin uygun olduğu sınıfı belirten bir harftir. Lastik yapısı, lastiğin üzerinde bulunan R harfi lastiğin yapısını ifade eder.

Yaz Lastiklerini Kış Lastiklerinden Ayırma Yolları

Kış lastiklerinde genel olarak karlı ve ıslak zemin üzerinde tutunmayı sağlayacak daha derin ve daha çatallı desenler yer alır. Bu kanallar yaz lastiğinde ise kalın ve kısadır. Böylelikle kış ve yaz lastiklerini kolayca ayırt edebilmek mümkündür. Yazlık lastiklerin ortalama olarak 7 derecenin üzerinde olan hava şartlarında kullanılması gerekir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.